Fites de l’exercici
Banc Sabadell disposa d’un marc estratègic de riscos d’acord amb les millors pràctiques del sector financer.
El marc estratègic de riscos assegura el control i la gestió proactiva dels riscos, emparat sota un reforçat govern corporatiu.
Comprehensive Assessment del Banc Central Europeu
El mes d’octubre de 2014 el Banc Central Europeu (BCE) va completar l’avaluació global efectuada respecte als 128 bancs més grans de l’àrea euro, conjuntament amb les autoritats nacionals i en estreta cooperació, pel que fa a l’exercici de resistència, amb l’Autoritat Bancària Europea (EBA).
Aquesta avaluació global (generalment coneguda com a comprehensive assessment) es va iniciar el mes de novembre de 2013 i s’ha constituït com un pas previ necessari a les noves funcions de supervisió que el BCE ha passat a assumir un any més tard. En aquest sentit, cal ressaltar que en aquesta s’ha cobert una part molt significativa dels diferents processos i procediments dels bancs examinats.
D’acord amb els resultats publicats, 25 entitats van suspendre amb unes necessitats de capital agregades de 25.000 milions d’euros. Un cop considerades les accions correctives dutes a terme el 2014, aquest dèficit es va reduir fins a 9.500 milions d’euros, repartits entre 13 entitats. En relació amb els bancs espanyols, tots van aprovar el test d’estrès i l’AQR, amb l’única excepció d’una entitat no significativa (d’acord amb la definició del BCE), per a la qual es va plantejar una necessitat de capital, però que va ser degudament coberta amb les accions dutes a terme en la primera meitat de l’exercici de 2014.
Banc Sabadell ha estat l’únic banc espanyol al qual no se li va fer cap ajust en la ràtio de capital de partida una vegada realitzada l’anàlisi de qualitat dels actius (AQR). En l’àmbit europeu, només 15 entitats no van tenir cap ajust.
En l’exercici d’estrès, Banc Sabadell va aconseguir una ràtio de capital (CET1) del 10,26% en l’escenari base. En l’escenari més advers analitzat, aquesta ràtio es va situar per sobre del mínim exigit del 5,5%, concretament en el 8,33%. Amb aquestes ràtios es va estimar un excés de capital de més de 1.700 milions d’euros en l’escenari base, i de més de 2.200 milions d’euros en l’escenari considerat de màxima adversitat.
Els resultats anteriors no consideren l’efecte de les obligacions necessàriament convertibles, no incloses en l’exercici d’estrès tot i convertir el 2015, ni inclouen totes les deduccions que preveu el nou marc regulador de Basilea III. En cas que s’hagués considerat, la ràtio CET1 s’hauria situat en l’escenari advers en un 9,38% (incloent-hi convertibles) i 8,8% (amb totes les deduccions, fully-loaded), respectivament.
Els administradors del Grup consideren que aquests resultats mostren l’encert del conjunt d’actuacions de capital dutes a terme per Banc Sabadell al llarg dels tres últims anys, alhora que consoliden la posició competitiva de l’entitat en el mercat espanyol i evidencien la qualitat de la gestió dels actius financers.
Integració tecnològica i funcional de Banco Gallego
i Lloyds Banking Group España
El 2014 ha conclòs amb èxit tant la integració tecnològica com la integració en la gestió del risc de les dues entitats absorbides (Banco Gallego i Lloyds Banking Group España). En aquest sentit, els acreditats provinents d’aquestes entitats, així com les oficines integrades estan emparats en el marc de gestió de riscos del Grup des de l’àmbit tant d’admissió com de seguiment.
Marc estratègic de riscos (risk appetite framework)
i enfortiment de la governança de la funció de riscos
Al llarg de 2014 el Grup Banc Sabadell ha continuat reforçant el seu marc de gestió de riscos incorporant millores que el situen al nivell de les millors pràctiques del sector financer.
En aquest sentit, les fites principals d’aquest any han estat el desenvolupament d’un nou marc estratègic de riscos (risk appetite framework), que assegura el control i la gestió proactiva de tots els riscos del Grup, així com l’enfortiment del marc de governança de la funció de riscos.
El nou marc estratègic de riscos, la funció del qual és assegurar el control i la gestió proactiva de tots els riscos del Grup, es concreta, entre altres, en un risk appetite statement, que estableix la quantitat i diversitat de riscos que el Grup busca i tolera per assolir els seus objectius de negoci, mantenint l’equilibri entre rendibilitat i risc.
El marc estratègic de riscos està emparat sota un actualitzat marc de governança de riscos d’acord amb la normativa tant de l’àmbit europeu com estatal (concretament, el Reglament del Parlament Europeu CRR 575/2013, així com la Directiva CRD IV i la seva transposició al dret estatal a través de la Llei 10/2014, d’ordenació, supervisió i solvència de les entitats de crèdit). En aquest sentit, s’ha reforçat el paper supervisor de la Comissió de Riscos, que està composta per membres del Consell d’Administració no executius, i que té com a funció fonamental vetllar per l’adequació dels riscos assumits pel Grup d’acord amb el risk appetite statement aprovat pel Consell d’Administració.
El Grup Banc Sabadell segueix les pautes definides per l’Acord de Capital de Basilea com a principi bàsic que relaciona més estretament els requeriments de recursos propis de les entitats amb els riscos en què realment s’ha incorregut, basant-se en models interns de mesurament de riscos després de la seva validació independent. L’entitat compta amb l’autorització del supervisor per utilitzar els seus models interns d’empreses, promotors, projectes de finançament especialitzat, entitats financeres, comerços i autònoms, préstecs hipotecaris, préstecs al consum, crèdits i targetes de particulars en el càlcul dels requeri- ments de capital regulador.