Banca Corporativa i Negocis Globals

El 2014 ha estat un exercici clau per a la Direcció de Banca Corporativa i Negocis Globals, en què s’han pogut concretar i iniciar els plans que permetran assolir els objectius proposats en el pla de negoci Triple. Així, doncs, són destacables els avanços en la internacionalització (pla MAP: mercats d’acció prioritària), la consolidació del nou model de relació amb les grans corporacions, l’inici de l’activitat de banca corporativa i finançament estructurat a Mèxic, el llançament del Pla Fincom 1000 o fins i tot el disseny d’un nou i innovador cicle inversor a BS Capital. El 2015, els esforços es continuaran enfocant en la transformació i internacionalització dels negocis globals amb més col·laboració entre els equips per aconseguir un gran projecte de valor per a la societat i rendible per als accionistes.

Banca Corporativa

Especialització per sectors econòmics (global bankers) i presència directa en mercats d’interès de les grans corporacions.

Aquest 2014 s’ha consolidat el model organitzatiu de Banca Corporativa iniciat un any enrere. Això ha permès assolir creixements en el negoci de proximitat amb els clients (gestió del circulant, operativa de cobraments i pagaments, etc.), amb un augment dels ingressos del 15%. Pel que fa al negoci internacional, un altre dels focus principals ha estat oferir totes les capacitats del Banc en aquest àmbit, amb un increment dels ingressos del 32%, així com dels volums gestionats de negoci internacional, que han crescut el 69%. El compte de resultats reflecteix un marge brut que es manté en línia amb el que es va aconseguir en l’exercici anterior, mantenint una ràtio d’eficiència i de morositat molt reduïda (del 13,4% i del 2,5%) i permetent assolir la xifra de resultats després de provisions de 70 milions d’euros.

En milers d’euros
  2014 2013 % 14/13
Marge d’interessos 162.499 161.797 0,4
Comissions netes 24.942 27.962 (10,8)
Altres ingressos 11.439 9.154 25,0
Marge brut 198.880 198.913 (0,0)
Despeses d’explotació (26.596) (26.274) 1,2
Marge d’explotació 172.284 172.639 (0,2)
Pèrdues per deteriorament d’actius (102.236) (90.784) 12,6
Altres resultats    
Resultat abans d’impostos 70.048 81.855 (14,4)
Ràtios (%)
ROE (benefici sobre recursos propis mitjans) 7,1 8,0  
Eficiència (despeses generals d’administració sobre margen bruto) 13,4 13,2  
Ràtio de morositat 2,5 2,5  
Ràtio de cobertura de dubtosos 58,0 58,0  
Volums de clients (milions d’euros)
Inversió creditícia 10.820 11.455 (5,5)
Recursos 5.177 4.366 18,6
Valors dipositats 662 593 11,6
Altres dades
Empleats i empleades 113 110 2,7
Oficines nacionals 2 2
Oficines a l’estranger 3 3

T2 Banca Corporativa

Finançament Estructurat

Impuls de l’activitat en nous mercats internacionals.

El Banc manté un any més el lideratge a Espanya en finançaments estructurats. Es tracta d’un dels bancs principals que originen i estructuren operacions per als seus clients, tant de project finance com de finançaments corporatius i adquisicions. Durant l’exercici de 2014, destaca el volum d’activitat originat, que ha estat superior a 4.300 milions d’euros en un total de 193 operacions.

En l’àmbit internacional, destaca la reeixida entrada al mercat mexicà a través de la filial Sabadell Capital, mitjançant la qual s’ha participat en múltiples operacions sindicades de companyies mexicanes i en la consolidació d’operacions als Estats Units. Les comissions ingressades en aquests mercats anteriors, amb la resta de mercats internacionals en què opera la unitat, han crescut a un ritme del 71,2%. El 31,6% dels ingressos del negoci de finançament Estructurat el 2014 té el seu origen en mercats exteriors.

Una altra de les àrees de negoci que permet poder oferir completes alternatives als clients i que s’ha consolidat és l’activitat d’emissió de bons per a clients, iniciativa conjunta amb l’àrea de tresoreria que ens ha permès posicionar-nos com a entitat de referència en el MARF (Mercat Alternatiu de Renda fixa).

Corporate Finance

En matèria d’assessorament en operacions de fusions i adquisicions, l’exercici de 2014 ha estat molt actiu per al Banc. S’han completat amb èxit set transaccions en els sectors de complexos esportius, enginyeria d’automoció, logística, mineria, conducció de fluids, energies renovables i serveis funeraris. és destacable l’increment en el nombre de mandats transnacionals, gràcies a la xarxa de contactes del grup internacional Terra, amb presència a vint països, així com l’inici d’activitats en el mercat mexicà mitjançant l’establiment de relacions amb tres empreses de M&A locals.

L’any 2014, el Banc ha estat reconegut com a millor empresa de Corporate finance a Espanya i Empresa de l’Any a M&A a Espanya.

Capital Desenvolupament

BS Capital canalitza i gestiona les seves inversions a través de tres vehicles d’inversió: Aurica XXI per a capital expansió, Sínia Renovables, SCR per a projectes d’energies renovables i BIDSA per a inversions d’un caràcter més institucional.

Aurica XXI ha portat el 2014 una gestió activa de la cartera de participades. No s’ha produït cap nova adquisició durant el període i s’ha venut la participació del 25% a Eurofragance, S.L., cosa que ha generat un benefici per al Grup de 9,5 milions d’euros.

Respecte a Sínia Renovables, aquest exercici s’ha caracteritzat per un seguiment exhaustiu de tota la cartera de projectes i societats promotores en energies renovables. El 2014, el govern espanyol va publicar el Reial decret llei 413/2014, que ha generat un marc regulador estable i ha provocat el retorn d’inversors en energies renovables a Espanya. En aquest sentit, Sínia Renovables ha aprofitat l’oportunitat desinvertint en algunes participades (Adelanta Corporación, S.A. i Parque Eólico Veciana-Cabaro, S.L., cosa que ha generat plusvàlues d’1,7 milions d’euros). Després d’aquestes desinversions, la cartera d’energies renovables sota gestió de Sínia Renovables puja a 127 MW.

Per segon any consecutiu, el Banc ha estat guardonat per la publicació Acquisition International.

Negoci Internacional

El 2014, l’activitat comercial de Negoci Internacional ha assolit els objectius de negoci establerts dins del primer any del Pla de negoci Triple pel que fa a mercats i a gestió de clients i productes, i s’ha reestructurat amb l’objectiu d’incrementar les seves capacitats i de liderar l’especialització en els mercats internacionals.

La Direcció de Negoci Internacional va organitzar la primera Sabadell Banking Conference, esdeveniment en què es van reunir prop de cent entitats financeres de trenta-dos països i que va permetre a Banc Sabadell exposar la seva estratègia i projecció, i estrènyer encara més les relacions de col·laboració i confiança amb els bancs i les entitats de referència. Es van dur a terme accions comercials directes amb més de tres-cents seixanta bancs corresponsals dels 5 continents i es van captar operacions per un import aproximat de 1.340 milions d’euros.

També s’han aconseguit elevades quotes de mercat en negoci documentari rebut dels bancs corresponsals, un 29,8% en crèdits documentaris d’exportació, que han estat d’un 5% més que el 2013, segons el trànsit d’operacions tramitades per SWIFT.

Consumer Finance: Sabadell Fincom

L’incipient canvi de tendència en el consum privat i en el seu finançament ha propiciat per al negoci un increment del volum d’operacions respecte a l’any anterior, a més d’un increment en les quotes de participació en el mercat. L’activitat comercial el 2014 ha continuat millorant respecte als exercicis anteriors, i destaquen els increments en marge comercial i d’explotació i reducció de la morositat fins al 3,9%.

Durant l’any es van fer 185.000 noves operacions a través dels sis mil punts de venda distribuïts per tot el territori espanyol, cosa que ha comportat una nova inversió de 340,9 milions d’euros. Així mateix, ha continuat el projecte de millores operatives i de les eines tecnològiques per donar suport a l’increment del negoci, que ha permès una ràtio d’eficiència inferior, del 32%, al tancament de l’exercici.

Banc Sabadell va celebrar la primera edició de la Sabadell Banking Conference.