Distingits/ides accionistes:

Durant l’exercici de 2016 Banc Sabadell ha conclòs el Pla Triple, iniciat l’any 2014, amb un balanç molt positiu, ja que s’han obtingut resultats satisfactoris en els tres eixos d’actuació principals: la rendibilitat; la transformació, del balanç, del model comercial i del model productiu, i la internacionalització.

En l’eix de la rendibilitat, els resultats obtinguts mostren la fortalesa del marge d’interessos en un entorn de tipus baixos i un escenari econòmic més advers del que prevèiem en el moment de dissenyar el pla. El rendiment del marge de clients ha augmentat i ha passat de l’1,86% el 2013 al 2,69% en l’exercici de 2016; així, avui som l’entitat financera amb el millor marge de clients a Espanya i la que més l’ha incrementat en aquests tres últims anys.

En la transformació del balanç, tant el saldo de dubtosos com el d’actius problemàtics s’han reduït significativament i han superat àmpliament els objectius establerts, de manera que el banc és l’entitat financera que més ha disminuït la seva ràtio de morositat a Espanya i la segona amb més reducció d’actius problemàtics.

Pel que fa a la transformació comercial, s’han desenvolupat capacitats tecnològiques que han permès continuar millorant l’experiència de client i que ens faciliten ser avui líders en qualitat de servei en grans empreses i pimes.

La transformació del model productiu ha estat un altre dels focus d’activitat en què s’ha aconseguit un gran avenç, i també s’ha obtingut més eficiència gràcies a una plataforma escalable que ha permès absorbir el gran salt en dimensió, en volum de negoci i en nombre de clients, i contenir, al mateix temps, els costos.

Finalment, en relació amb la internacionalització, l’adquisició del banc britànic TSB i l’entrada en el mercat de Mèxic, després d’obtenir la llicència per operar-hi com a banc comercial, constitueixen les principals fites assolides en aquest àmbit. Teníem com a objectiu que el negoci del grup a l’exterior augmentés del 5% al ​​10%, i avui, després del Pla Triple, una tercera part del crèdit es troba fora d’Espanya.

En l’exercici de 2016, el benefici net atribuït al grup ha assolit els 710,4 milions d’euros, un 0,3% més que el 2015, i el marge d’interessos s’ha situat en els 3.837,8 milions d’euros, amb un increment del 19,8% respecte a l’exercici anterior. Els volums de crèdit viu han augmentat en un entorn de competència creixent, i la reducció d’actius problemàtics ha superat àmpliament les expectatives. La ràtio de morositat ha baixat fins al 6,1% en tancar l’exercici de 2016.

I tot això malgrat un entorn extern complex, caracteritzat per un creixement econòmic global moderat, diferents episodis d’inestabilitat en els mercats financers, especialment en els primers compassos de l’any, i un destacat i creixent protagonisme de l’activitat política.

La decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea després del referèndum celebrat al juny de 2016 va suposar un episodi d’elevada incertesa, a la qual s’ha sumat la generada per la victòria de Donald Trump en les eleccions presidencials dels Estats Units del mes de novembre passat, amb un programa de mesures polítiques i econòmiques de caràcter intervencionista i proteccionista.

Tot i el resultat del referèndum al Regne Unit, l’economia britànica ha mantingut una evolució positiva i ha tancat l’any 2016 amb un creixement de prop del 2,0%. Finalment, als Estats Units, l’activitat ha anat guanyant dinamisme al llarg de l’any i el mercat laboral ha seguit mostrant un bon comportament, amb la taxa d’atur en mínims des de 2007.

El 2016, l’economia espanyola ha tornat a mostrar la seva capacitat de resistència davant d’un entorn exigent. El PIB ha crescut un 3,2% anual, la mateixa taxa que el 2015, mentre que la taxa d’atur s’ha situat en mínims des de finals de 2009. L’activitat econòmica s’ha continuat beneficiant de factors exògens com el baix preu del cru i també d’unes condicions favorables de finançament. La rendibilitat del deute públic espanyol a llarg termini ha assolit mínims històrics, en un context general en què, per primera vegada, la rendibilitat del deute alemany s’ha situat en terreny negatiu.

Durant aquest primer any de ple funcionament conjunt dels dos primers pilars de la Unió Bancària –el Mecanisme Únic de Supervisió i el Mecanisme Únic de Resolució–, el sector bancari europeu ha evidenciat la seva fortalesa davant diferents episodis de volatilitat en els mercats financers. Les ràtios de solvència i palanquejament dels bancs han millorat respecte al 2015.

Banc Sabadell tanca l’exercici amb una sòlida posició de capital, amb una ràtio Common Equity Tier 1 en termes phased-in i també en termes fully loaded del 12,0%, el 31 de desembre de 2016, molt per sobre de les exigències del Banc Central Europeu. Aquesta ràtio també és superior a la del tancament de l’exercici de 2015, en què el Common Equity Tier 1 fully loaded es va situar en l’11,4%.

Els ingressos del negoci core bancari, és a dir, el marge d’interessos més les comissions, han presentat un creixement sòlid i han augmentat un 3,7% sense considerar TSB i un 17,9% pel que fa al grup, a tipus de canvi constant, fet que reflecteix la fortalesa i la consolidació de la posició de la franquícia en el mercat. Les comissions presenten un creixement interanual del 5,6% fins als 1.148,6 milions d’euros, en què destaca el bon comportament de les comissions derivades de la gestió d’actius.

D’altra banda, els costos recurrents s’han reduït a Espanya un -1,2%, i al Regne Unit, un -1,1%. Les dotacions per a insolvències i altres deterioraments han totalitzat 1.427,1 milions d’euros, respecte dels 2.333,2 milions d’euros de l’exercici de 2015, cosa que representa una reducció interanual del 38,8%.

L’activitat comercial ha tingut un comportament satisfactori al llarg de l’any, i els volums de crèdit viu han augmentat en un entorn d’elevada competència. La inversió creditícia bruta viva ha arribat als 140.557,3 milions d’euros al tancament de desembre de 2016, fet que suposa un creixement del 3,9% respecte a l’any anterior, a tipus de canvi constant. Els recursos de clients al balanç mostren una bona evolució, especialment en comptes a la vista, amb un creixement del +5,4% durant l’any en l’àmbit del grup a tipus de canvi constant, i se situen en els 133.456,6 milions d’euros. A més a més, les adquisicions d’entitats portades a terme en el passat han continuat contribuint a augmentar la quota de mercat i han millorat la posició en diferents tipus de productes, tant en el segment d’empreses com en el de particulars.

El focus en el fet de proporcionar qualitat en el servei als clients ha fet possible que Banc Sabadell conservi el seu diferencial de qualitat respecte al sector.

Alhora, s’ha avançat en el procés de transformació comercial, perquè s’han incorporat noves capacitats digitals, s’ha millorat la sistemàtica comercial i s’ha adequat la xarxa d’oficines a les necessitats del client, amb l’objectiu d’incrementar l’eficiència i millorar la proposta de valor per convertir Banc Sabadell en líder en experiència de client en tots els segments.

La transformació del balanç, mitjançant la reducció d’actius problemàtics, ha assolit en l’exercici de 2016 els 2.961 milions d’euros, un nou rècord, i l’estratègia de venda accelerada d’actius es continua executant amb èxit. La reducció de l’exposició d’actius problemàtics al llarg del Pla Triple ha arribat als 7.411 milions d’euros, xifra que ha superat àmpliament els objectius fixats. Tant la reducció de saldos dubtosos com la d’actius problemàtics s’han situat, al final de 2016, molt per sobre de l’objectiu revisat del Pla Triple el 2015, després de dos anys de vendes a un ritme més elevat del que s’esperava.

La ràtio de morositat s’ha reduït fins al 6,1% el 31 de desembre de 2016, respecte del 13,6% de 2013 –de manera que s’ha reduït a menys de la meitat en aquest període– i respecte del 7,8% de l’exercici de 2015 . La ràtio de cobertura dels saldos dubtosos és del 51,5% al ​​final de 2016 i també s’ha incrementat la cobertura dels actius problemàtics, que assoleix el 49,6%.

En aquest context, la proposta de distribució del dividend amb càrrec al benefici net de l’exercici de 2016 que es proposa a la Junta General d’Accionistes és de 0,05 euros per acció en efectiu, que inclou els 0,02 euros per acció que es van pagar com a dividend a compte al desembre de 2016, així com un dividend complementari en efectiu de 0,03 euros per acció, que s’abonarà un cop hagi estat aprovat per la Junta General.

Al Regne Unit, TSB està complint la seva estratègia amb èxit. El benefici abans d’impostos i extraordinaris és un 68% superior al de l’exercici anterior, i el marge d’interessos un 10,9% més elevat que el de 2015. Es manté la tendència positiva de la inversió creditícia de la franquícia, impulsada pel creixement d’intermediació hipotecària i gràcies al creixement continu dels dipòsits, la qual cosa reflecteix la confiança dels clients britànics en TSB.

El procés d’integració en la plataforma tecnològica de Banc Sabadell continua avançant segons la planificació prevista. La implementació definitiva està prevista per a finals de 2017. Aquesta nova tecnologia ajudarà TSB a oferir nous productes i serveis al mercat de manera més ràpida i eficient.

A Mèxic, l’activitat, tant en banca corporativa com en banca d’empreses, està superant les expectatives fixades en el moment de concebre el projecte, al qual s’unirà la construcció d’una plataforma per a l’arrencada del negoci de banca personal.

Després de l’èxit del Pla Triple, l’exercici de 2017 constitueix un any de transició cap al nou Pla director 2018-2020, en què es produirà la migració tecnològica de TSB a la plataforma tecnològica de Banc Sabadell. Aquest canvi substancial suposarà un punt d’inflexió per al desenvolupament de la filial britànica, tant per l’obtenció de sinergies com pel que suposarà de més potència comercial i autonomia operativa per a TSB.

El 2017 proporcionarà una situació de partida sòlida per llançar un nou pla de negoci, coherent amb els reptes i les oportunitats actuals del sector, amb l’horitzó de l’any 2020. Aquest pla permetrà, entre d’altres coses, el creixement en els mercats existents, l’acceleració de la normalització del balanç, l’optimització de l’eficiència i l’enfortiment de les capacitats comercials i digitals necessàries i mantindrà, alhora, els alts nivells de qualitat del servei que sempre han caracteritzat Banc Sabadell.

Per aconseguir els objectius dels pròxims anys, disposem d’un equip d’empleats amb una contribució diària, dedicació i professionalitat que han permès que el banc es trobi en posició d’afrontar els reptes futurs amb èxit.

Josep Oliu i Creus
President

Josep Oliu Creus

Josep Oliu i Creus, president