Josep Oliu Creus, president

Distingits/ides accionistes,

Banc Sabadell ha tancat l’exercici de 2013, el 132è de la seva història, amb uns resultats que evidencien la recuperació dels marges i la via de creixement rendible i la fortalesa d’un balanç equilibrat, amb una de les millors ràtios de capital del sector financer espanyol, i una solidesa contrastada. La finalització de l’exercici de 2013 implica també l’últim any del Pla Crea, que es va posar en marxa el 2011 i es va orientar a la transformació comercial i la productivitat. El fort increment dels volums de negoci i la captació de clients nous han caracteritzat un trienni complex en què l’entitat ha aconseguit una expansió substancial de les seves quotes de mercat, d’acord amb el canvi de perímetre protagonitzat, i tot això en un entorn macroeconòmic i financer complex.

El procés de normalització dels mercats financers i la progressiva reversió de la fragmentació del mercat de capitals a la zona euro, iniciat a mitjan de 2012, van continuar al llarg de 2013, per bé que no van estar exempts d’algun episodi d’inestabilitat temporal i limitada als mercats, com ara el rescat a Xipre o les tensions polítiques a Itàlia i Portugal. La zona euro ha anat deixant enrere la crisi de deute sobirà, de manera que els riscos amb origen en aquesta regió han anat perdent intensitat i caràcter sistèmic. Irlanda i Espanya van anunciar recentment el tancament dels programes d’ajuda i els acords adoptats sobre la unió bancària van ser un suport en aquest procés de normalització.

Aquesta millora en els mercats financers va generar més estabilitat econòmica i es va reflectir en una millora de les condicions de finançament per als països sobirans de la perifèria, amb una reducció de les primes de risc de país, i una recuperació en l’entrada de fluxos de capital estranger a la perifèria.

L’economia global va mostrar un creixement moderat el 2013, en què els països desenvolupats van experimentar una millora al llarg de l’any. L’economia de la zona euro va mostrar símptomes d’inflexió la segona meitat de l’any. En particular, Espanya va registrar, el tercer trimestre de l’exercici, el primer creixement positiu en més de dos anys i, al mateix temps, el mercat laboral va donar signes d’estabilització. L’activitat va rebre un suport addicional per la favorable evolució del sector exterior, en un context de finançament més benigne i la relaxació de la via d’ajust fiscal permesa per la Comissió Europea. Així mateix, les reformes estructurals i l’avançat ajust dels desequilibris acumulats en l’etapa expansiva prèvia contribueixen a millorar la percepció d’Espanya des de l’exterior i permeten posar les bases d’un creixement econòmic més equilibrat i elevat en el temps.

La reestructuració del sistema financer a Espanya ha donat lloc a una concentració més gran del sector i a entitats més solvents. Banc Sabadell ha expandit la seva presència geogràfica, ha incrementat la seva quota de mercat a Espanya i ha endegat en aquest últim exercici les adquisicions de la xarxa territorial i el negoci de Banco Mare Nostrum a Catalunya i Aragó, Banco Gallego i Lloyds Bank España, reforçant d’aquesta manera la seva posició en algunes de les regions de més potencial. Banc Sabadell ha tancat l’exercici amb uns actius totals de 163.441,5 milions d’euros i una ràtio de core capital que arriba al 12%.

El 2013, Banc Sabadell ha incrementat la seva base de capital per un import superior als 1.500 milions d’euros. Així, el mes de setembre, es va fer una operació d’increment de capital per un import total de 1.383 milions d’euros mitjançant dos augments de capital consecutius. El primer, destinat a inversors institucionals, es va portar a terme mitjançant una col·locació accelerada d’accions per import de 650 milions d’euros. El segon, per import de 733 milions d’euros, es va destinar als accionistes amb dret de subscripció preferent.

D’altra banda, l’octubre de 2013 es va dur a terme l’exercici de gestió de capital en què s’oferia un bescanvi de participacions preferents i deute subordinat de Banco Gallego per bons subordinats necessàriament convertibles en accions de Banc Sabadell, la qual cosa va generar un increment de capital de 122 milions d’euros addicionals.

Després d’aquestes actuacions, Banc Sabadell ha enfortit el seu capital i s’ha alineat amb els bancs més ben capitalitzats d’Europa, per atendre el compliment de requeriments de capital més exigents del sector i adequar l’estructura de capital al volum assolit pel balanç del grup després de les adquisicions portades a terme pel banc els últims anys.

La política de finançament del banc, enfocada a captar dipòsits i recursos, reduint el finançament al mercat majorista, ha permès generar, un any més, un nivell elevat de gap comercial, per import de 10.123 milions d’euros el 2013, incrementant així de manera notable la posició de liquiditat. La gestió activa dels diferencials de clients i la contribució dels negocis adquirits han permès arribar als 1.814,7 milions d’euros de marge d’interessos en tancar l’exercici, un 2,9% inferior al que s’havia obtingut el 2012, a conseqüència principalment dels efectes de la negativa evolució de la corba de tipus durant el primer semestre de l’any, tot i que durant el segon semestre de l’exercici es va confirmar el canvi de tendència a l’alça.

El marge més gran aportat per la cartera de renda fixa i l’aplicació de les polítiques de contenció de costos, que tenen com a reflex una disminució dels costos de personal i despeses generals a perímetre constant del 13,2% i l’11,4%, respectivament, ha produït una millora del marge abans de dotacions del 59,9% respecte a l’exercici de 2012 i ha arribat als 2.062,3 milions d’euros.

Banc Sabadell ha obtingut el 2013 un benefici net de 247,8 milions d’euros, que triplica el resultat de 2012, i ha donat mostres d’una sòlida progressió i d’una capacitat manifesta per generar resultats positius de manera sostinguda, després de fer dotacions i provisions per un import total de 1.763,6 milions d’euros i assolir una cobertura sobre el total de l’exposició creditícia i de la cartera d’immobles del 13,6%, per sobre del sector. La consistència del ritme de captació de nous clients, amb increments de 8.900 nous clients cada setmana, la favorable evolució de les quotes de mercat i la progressiva normalització dels nous negocis incorporats al grup caracteritzen un exercici amb un fort ritme d’activitat, que ha permès assolir la xifra de 6,5 milions de clients, mantenint sempre un alt nivell de qualitat de servei.

La inversió creditícia bruta de clients, excloent les adquisicions temporals d’actius, ha experimentat un creixement destacat el 2013 i s’ha incrementat més d’un 4,2% respecte a l’exercici anterior, fins als 124.614,9 milions d’euros. La cobertura específica dels actius dubtosos per raons de morositat és del 50,1% i el saldo de mora comença a fer senyals d’inflexió, ja que es redueix en 64 milions d’euros el quart trimestre i s’alenteix l’entrada d’actius problemàtics al balanç.

En el transcurs de l’exercici de 2013 ha culminat amb èxit la integració operativa de la xarxa i el negoci a Catalunya i Aragó de Banco Mare Nostrum, que ha situat Banc Sabadell com la quarta entitat a Catalunya amb una quota d’oficines pròxima al 12%. La finalització d’altra banda dels processos de fusió i integració tecnològica de les adquisicions del negoci de Lloyds a Espanya i de Banco Gallego, previstes per al primer trimestre de 2014, permetrà reforçar, amb la primera, la posició de Banc Sabadell en el segment de no-residents a Espanya i, amb la segona, la posició a Galícia fins a incrementar la quota d’oficines al 7%.

Als Estats Units, Banc Sabadell ha continuat ampliant la seva capacitat per atendre el mercat de l’estat de Florida i Amèrica Llatina, completant d’una banda l’adquisició i integració del negoci de banca privada de Lloyds a Miami i de l’altra formalitzant un acord d’adquisició, el desembre de 2013, de l’entitat bancària JGB Bank, que esperem cloure durant l’exercici de 2014.

L’Informe anual conté informació financera i detallada de l’evolució del negoci i els resultats de l’exercici de 2013, així com especificacions de les adquisicions desenvolupades al llarg de l’any. Les dades incloses reflecteixen la millora dels marges en l’entorn econòmic actual i la capacitat de l’entitat de recuperar els resultats i obtenir més rendibilitat, després de l’esforç de sanejament realitzat, així com la fortalesa d’un balanç equilibrat, amb un elevat nivell de solvència i cobertura de riscos de balanç.

Han estat moltes les fites que hem aconseguit aquest exercici de 2013, cosa que ha permès un nou posicionament de l’entitat en el mapa del sector financer espanyol, en un entorn complicat per a la nostra activitat, conseqüència de la situació econòmica del nostre país. Això ha estat possible gràcies a l’esforç i la professionalitat de les persones que componen el grup Banc Sabadell i l’experiència demostrada en la gestió de la crisi dels darrers anys.

Banc Sabadell inicia el 2014 un nou pla de negoci amb el focus en la millora de la rendibilitat. Amb aquesta finalitat, els eixos del pla es basen a consolidar el negoci domèstic extraient valor de la base de clients i convertint en marge la dimensió adquirida, la transformació del balanç, i del model de producció que permeti incrementar la productivitat, sense menystenir la qualitat de servei que és la nostra obsessió competitiva. El repte que tenim és continuar desenvolupant el nostre projecte de manera eficient, rendible i equilibrada a tot Espanya i posar les bases, alhora, per desenvolupar el nostre projecte internacional.


Josep Oliu Creus
President