Banc Sabadell va encarregar a Oliver Wyman
que fes una anàlisi de resistència del balanç
o exercici d’estrès per al període
de juny de 2013 a desembre de 2013.

Anticipant-se a les futures proves de resistència del balanç de les entitats de crèdit en escenaris de tensió que el BCE, en coordinació amb l’Autoritat Bancària Europea, duran a terme a la banca europea el 2014, Banc Sabadell va encarregar a Oliver Wyman la realització d’un exercici intern d’estrès. S’hi analitzava la resistència del balanç de Banc Sabadell per al període comprès entre el juny de 2013 i el desembre de 2016 sota dos escenaris macroeconòmics predefinits: un escenari central i un altre de pessimista. El resultat va ser que, per a aquest període analitzat, es va estimar capacitat d’absorció de pèrdues (per cobrir les pèrdues de la cartera creditícia i actius adjudicats) i un excés de capital sota l’escenari central de 24,8 i 5,8 milers de milions d’euros, respectivament, i sota l’escenari pessimista de 25,3 i 2,4 milers de milions d’euros, respectivament. Els principals riscos inherents en els negocis de Banc Sabadell i el seu grup són fonamentalment els de crèdit, mercat i operacional. A través d’una precisa i eficient gestió i control dels riscos es pretén optimitzar la creació de valor per a l’accionista, garantint un adequat nivell de solvència. La gestió i el control de riscos es configuren com un ampli marc de principis, polítiques, procediments i metodologies avançades de valoració integrada en una eficient estructura de decisió, tots ells detallats en els Comptes anuals, l’Informe de gestió, l’Informe de Govern Corporatiu i l’Informe amb Rellevància Prudencial, que es troben al web corporatiu.

Banc Sabadell segueix les pautes definides per l’Acord de Capital de Basilea com a principi bàsic que relaciona més estretament els requeriments de recursos propis de les entitats amb els riscos realment incorreguts, basant-se en models interns de mesurament de riscos prèvia validació independent d’aquests riscos, i compta amb l’autorització del supervisor per utilitzar una sèrie de models interns en el càlcul dels requeriments de capital regulador (G3 i G4).

Risc de crèdit

Sorgeix davant l’eventualitat que es generin pèrdues per incompliment de les obligacions de pagament per part dels acreditats i també pèrdues de valor pel simple deteriorament de la qualitat creditícia d’aquests.

Amb la finalitat d’optimitzar les possibilitats de negoci amb cada client i garantir el suficient grau de seguretat, la responsabilitat tant en l’admissió del risc com en el seu seguiment està compartida entre el gestor de negoci i l’analista de riscos, cosa que permet una visió integral de la situació de cada client.

El Consell d’Administració atorga facultats a la Comissió de Control de Riscos perquè aquesta, per la seva banda, pugui delegar en diferents nivells de decisió. La implementació d’un control de les atribucions en els sistemes d’admissió permet que la delegació establerta per a cada nivell es basi en la pèrdua esperada calculada per a cadascuna de les operacions d’empreses presentades.

L’establiment de procediments eficients de gestió dels riscos vius permet obtenir avantatges en la gestió dels riscos vençuts perquè fa possible una política proactiva a partir de la identificació precoç dels casos amb tendència a convertir-se en morosos. El sistema d’alertes d’anticipació permet mesurar de manera integrada la bondat del risc contret i el seu traspàs a especialistes en la gestió de recobrament, que determinen els diferents tipus de procediments que convé aplicar (G1 i G2).

Distribució per rating de la cartera d’empreses

G1  Distribució per rating de la cartera d’empreses

Distribució per rating de la cartera de particulars

G2  Distribució per rating de la cartera de particulars

G3

Mapa de capital (per tipus de risc)

Mapa de capital
(per tipus de risc)

1 Risc de crèdit 80%
2 Risc estructural 7%
3 Risc operacional 8%
4 Risc de mercat 1%
5 Altres 4%

G4

Perfil global de risc per carteres (distribució per exposició al risc de crèdit)

Perfil global de risc per carteres (distribució per exposició al risc de crèdit)

1 Empreses grans 17,14%
2 Empreses mitjanes 11,63%
3 Empreses petites 9,80%
4 Comerços i autònoms 2,12%
5 Hipoteques 27,52%
6 Consum 1,08%
7 Bancs 3,93%
8 Sobirans 17,32%
9 Altres 9,45%

G5

Distribució geogràfica del risc de crèdit

Distribució geogràfica
del risc de crèdit

1 Espanya 92,76%
2 Resta de la Unió Europea 3,44%
3 Amèrica del Nord 2,69%
4 Resta del món 0,41%
5 Iberoamèrica 0,59%
6 Resta de l’OCDE 0,11%

G6

Distribució del risc de contrapartida (per rating)

Distribució del risc
de contrapartida (per rating)

1 AAA / Aaa 0,00%
2 AA+ / Aa1 0,00%
3 AA / Aa2 0,00%
4 AA- / Aa3 1,12%
5 A+ / A1 31,40%
6 A / A2 14,12%
7 A- / A3 1,62%
8 BBB+ / Baa1 3,24%
9 BBB / Baa2 10,14%
10 BBB- / Baa3 16,86%
11 BB+ / Ba1 2,66%
12 BB / Ba2 11,74%
13 Resta 7,09%

G7

Distribució del risc de contrapartida (per zona geogràfica)

Distribució del risc de contrapartida
(per zona geogràfica)

1 UEM 60,88%
2 Resta d’Europa 9,00%
3 Resta d’EUA i Canadà 27,55%
4 Bancs d’inversió EUA 1,57%
5 Resta del món 1,00%

Risc de país

Risc d’incórrer en una pèrdua en aquelles exposicions amb sobirans o els residents d’un país, com a conseqüència de raons inherents a la sobirania i a la situació econòmica d’un país. La Comissió de Control de Riscos estableix, per a cada país, uns límits de risc que són objecte de seguiment continu amb l’objectiu de detectar amb anticipació qualsevol deteriorament de les perspectives de cada país (G5).

Risc de crèdit per operacions de mercat

Prové de l’operativa financera, que és la que es genera en operacions de mercat amb contraparts financeres i en la cartera de renda fixa. Banc Sabadell disposa d’un sistema d’avaluació i de gestió d’aquests riscos que permet un seguiment i control diari del compliment de límits aprovats. Addicionalment, amb l’objectiu de mitigar l’exposició al risc de contrapartida, Banc Sabadell manté acords de compensació negociats amb la majoria de contraparts i que, a través de l’aportació de col·laterals, permeten que el risc incorregut es redueixi de manera significativa (G6 i G7).

Risc de mercat

Risc discrecional de mercat

Aquest risc sorgeix davant l’eventualitat d’incórrer en pèrdues de valor en les posicions mantingudes en actius financers a causa de la variació dels factors de risc de mercat (cotitzacions de renda variable, tipus d’interès, tipus de canvi o diferencials crediticis).

El mesurament del risc discrecional de mercat principalment s’efectua utilitzant la metodologia VaR (value at risk), que permet l’homogeneïtzació dels riscos dels diferents tipus d’operacions als mercats financers. Els límits de VaR són aprovats per la Comissió de Control de Riscos i s’apliquen granularment de manera que el límit global se subdivideix en diferents límits per unitat i factor de risc, arribant a nivell de cartera. A més dels límits de VaR, hi ha altres tipus de límits, entre els quals cal destacar els límits de sensibilitat, límits de nominal i límits stop-loss, que, al costat del VaR, permeten tenir una valoració completa del risc de mercat. El seguiment dels riscos de mercat s’efectua diàriament i es reporten als òrgans de control els nivells de risc existent i el compliment dels límits establerts per a cada unitat. El gràfic G8 presenta l’evolució de l’any 2013 del VaR a un dia, amb un nivell de confiança del 99%, de l’àmbit de les operacions de mercat de tresoreria.

Risc estructural de tipus d’interès i de liquiditat

Risc de tipus d’interès

Aquest risc està causat per les variacions dels tipus d’interès, en el nivell o en el pendent de la corba de tipus, a què estan referenciades les posicions d’actiu, passiu o fora de balanç que, en presentar desfasaments temporals per terminis de repreciació o venciment diferent, no estan afectades sincrònicament, cosa que podria repercutir en la robustesa i estabilitat dels resultats.

En el gràfic G9 es pot observar tant la sensibilitat del marge financer com la sensibilitat del valor net patrimonial a una variació de 100 punts bàsics dels tipus d’interès.

Risc de liquiditat

Es defineix com l’eventual incapacitat d’atendre els com- promisos de pagament, encara que sigui de manera temporal, pel fet de no disposar d’actius líquids o de no poder accedir als mercats per al seu refinançament a un preu raonable. Pot estar motivat per factors externs provocats per crisis financeres o sistèmiques, per problemes reputacionals o a causa d’una excessiva concentració de venciments de passius. Banc Sabadell fa un seguiment diari de l’evolució dels actius líquids, mantenint una cartera diversificada d’aquests actius i analitzant la qualitat de la cartera dels actius líquids considerant la seva sensibilitat davant diferents escenaris. Paral·lelament, s’analitza el gap de liquiditat considerant les previsibles diferències entre entrades i sortides de fons en un horitzó de mitjà termini.

El banc duu a terme regularment anàlisis d’estrès de liquiditat amb l’objectiu de poder avaluar les entrades i sortides de fons i el seu impacte sobre la posició de liquiditat sota diferents escenaris, i disposa d’un pla de contingència per afrontar possibles situacions no esperades que puguin comportar una necessitat immediata de fons.

Risc de mercat el 2013 (milions d'euros

G8  Risc de mercat el 2013
(milions d'euros)

  • VaR
  • Tipus d’interès
  • Tipus de canvi
  • Renda variable
  • Spread creditici

Risc operacional

Sorgeix davant l’eventualitat de patir pèrdues per manca d’adequació o errades en processos, personal, sistemes interns o bé per esdeveniments externs imprevistos. Banc Sabadell presta una especial atenció a aquest tipus de risc i s’ha implantat un marc de gestió, mesurament i control d’acord amb els requisits necessaris per optar a l’aplicació d’un model de càlcul avançat en el mesurament de capital regulador per risc operacional.

L’Alta Direcció i el Consell d’Administració s’impli- quen directament i de manera efectiva en la gestió d’aquest risc, mitjançant l’aprovació del marc de gestió i la seva implantació que proposa el Comitè de Risc Operacional, integrat per membres de l’Alta Direcció de diferents àrees funcionals de l’entitat, i assegurant que regularment es facin auditories sobre l’aplicació del marc de gestió i la fiabilitat de la informació reportada, així com les proves de validació interna del model de risc operacional. El grup compta amb una unitat central especialitzada en la gestió de risc operacional, les funcions principals de la qual són coordinar, supervisar i impulsar tant la identificació com la valoració i la gestió dels riscos que duen a terme els gestors de procés, sobre la base del model de gestió adoptat pel grup Banc Sabadell.

Es disposa d’una base de dades històrica de pèrdues efectives per risc operacional amb dades des de l’any 2002, que s’actualitza contínuament a mesura que es va rebent informació de les pèrdues i de les recuperacions d’aquestes, tant per gestió pròpia com per assegurances contractades.

Risc de compliment normatiu

El risc de compliment normatiu s’entén com el risc de sancions legals o administratives, pèrdues financeres significatives o pèrdues de reputació per incompliment de lleis, regulacions, normes internes i codis de conducta aplicables a l’activitat bancària.

El grup Banc Sabadell disposa d’una infraestructura de control adequada i reforçada en aquells àmbits amb risc alt de compliment normatiu, com són la prevenció contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, l’abús de mercat, el reglament intern de conducta i la protecció a l’inversor (MiFID). El 2013 han destacat per la seva rellevància les actuacions que es detallen a continuació:

  • Actualització contínua dels sistemes de rastreig d’operacions sospitoses de blanqueig de capitals i de la política d’acceptació i coneixement de clients.

  • Ampliació i reforç de la transparència en les relacions amb els clients, tant en la fase de comercialització de productes com en la relació contractual.

  • Un increment de les mesures de protecció a l’inversor amb un nou model per a l’avaluació de la idoneïtat i de la conveniència.

  • Reforç de l’eina de detecció de possibles pràctiques d’abús de mercat.

  • Reforç de la infraestructura de control del reglament intern de conducta (RIC) en l’àmbit del mercat de valors.

  • Impuls i seguiment de la implantació del projecte Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA).

Risc de tipus
d’interès estructural

G9  Risc de tipus
d’interès estructural
(sensibilitat dels tipus d’interès)

  • Sensibilitat del marge financer
    (milions d'euros)
  • % Sensibilitat del valor net patrimonial