Banca Comercial

En un entorn que va començar a mostrar senyals de recuperació econòmica, l’exercici de 2014 ha estat marcat per una millora en el marge d’interessos, una vinculació més gran dels clients amb l’entitat, un increment substancial de l’activitat en assegurances i un fort creixement dels fons d’inversió. Així mateix, s’ha completat el procés d’integració de les xarxes d’oficines de Banco Gallego i de Lloyds Bank International a Espanya.

En milers d’euros
  2014 2013 % 14/13
Marge d’interessos 1.778.469 1.353.679 31,4
Comissions netes 636.270 576.411 10,4
Altres ingressos (76.970) (51.732) 48,8
Marge brut 2.337.769 1.878.358 24,5
Despeses d’explotació (1.345.734) (1.258.142) 7,0
Marge d’explotació 992.035 620.216 59,9
Pèrdues per deteriorament d’actius (644.154) (325.014) 98,2
Resultat abans d’impostos 347.881 295.202 17,8
Ràtios (%)
ROE (benefici sobre recursos propis mitjans) 8,0 7,0  
Eficiència (despeses generals d’administració
sobre marge brut)
57,6 67,0  
Ràtio de morositat 10,3 11,4  
Ràtio de cobertura de dubtosos 52,4 52,5  
Volums de clients (milions d’euros)
Inversió creditícia 79.853 81.956 (2,6)
Recursos 90.785 88.130 3,0
Valors dipositats 8.678 8.424 3,0
Altres dades
Empleats i empleades 12.562 13.225 (5,0)
Oficines nacionals 2.253 2.356 (4,4)

T1 Banca Comercial

D’especial rellevància ha estat la positiva evolució de la ràtio de morositat del negoci de banca comercial, que ha passat de l’11,4% el 2013 al 10,3% el 2014. Seguint el pla de negoci Triple, les prioritats de gestió el 2014 han estat, d’una banda, la rendibilitat i l’oferta de productes en els negocis integrats recentment (Catalunya i Llevant) i, de l’altra, l’increment de la quota de mercat a la resta d’Espanya. A més a més, també s’han començat a establir les bases per a la internacionalització del Banc.

Tant en el segment d’empreses com en el segment de particulars, s’ha fet èmfasi en l’augment de la vinculació i la transaccionalitat dels clients i s’ha aconseguit un creixement dels marges durant tot l’exercici de 2014. D’aquesta manera s’ha avançat en la consecució d’un dels objectius clau del Banc en el marc de l’actual Pla de negoci Triple: ser el Banc principal del màxim nombre de clients. Sota aquestes consideracions, els resultats de negoci per a empreses i particulars han estat positius.

En oferta de productes, el Compte Expansió i el Compte Expansió Negocis han estat, un any més, els productes clau mitjançant els quals s’han articulat i assolit els objectius de rendibilitat i l’oferta de productes en aquest negoci.

Així mateix, l’aplicació de diverses campanyes de posicionament i notorietat, tant massives com localitzades, ha permès al Banc créixer en nombre de clients en tots els segments de negoci. Cal destacar la campanya protagonitzada per Rafa Nadal titulada “A prop”, llançada al final de l’exercici de 2014 i que manté i continua l’estratègia iniciada amb la campanya “Creure”; la campanya “Creiem en...”, que ha aconseguit dinamitzar el comerç local, i la campanya per al segment de clients estrangers “Especialistes en atendre’t aquí com esperaries allà”.

Finalment, en el marc del pla Oportunitat Madrid, que té com a objectiu créixer en clients empreses, negocis i particulars de rendes altes i mitjanes altes a la Comunitat de Madrid, durant el 2014 s’han reforçat les capacitats de gestió sobre aquests en totes les oficines que tenen potencial en el seu entorn. A més a més, el nou model de gestió activa, que pivota sobre la figura del gestor i sobre la relació personal i diferenciada que s’estableix amb el client utilitzant primordialment canals remots, manté i reforça els valors del Banc: confiança, autenticitat, comunicació, voluntat de servei, professionalitat, innovació i modernitat.

Els eixos d’actuació per a l’exercici de 2015 són la industrialització del model comercial, basada en la gestió comercial multicanal, i el nou model de banca personal, que té com a objectiu continuar millorant la rendibilitat. En l’àmbit d’empreses, la consolidació del Banc com a referent en aquest segment es reforçarà amb el pla Compromís Empreses. Pel que fa als plans territorials, es continuarà reduint el diferencial de rendibilitat amb els clients de les xarxes adquirides. Cal destacar que dins del pla Oportunitat Madrid s’obrirà una flagship o oficina de referència a Madrid. Es tracta d’un nou espai físic ubicat cèntricament que permetrà transmetre la notorietat del Banc, amb una imatge de qualitat de servei i innovació, i que serà còmoda i acollidora per al client.

Segment d’empreses, negocis i administracions públiques

Banc Sabadell és el Banc de més empreses.

En l’àmbit d’empreses s’han incrementat els nivells de captació de clients (increment del 4,1%) i de quota de mercat en tots els segments, i s’ha assolit el lideratge en el sector en el finançament de quotes ICO Internacional i ICO Garantia SGR (26,3% i 30% de quota, respectivament) i en rènting vinculat a negocis i productes d’eficiència energètica. Així mateix, s’han produït increments destacats interanuals en rènting auto i rènting per a finançament de béns d’equip (9,5% i 52,1%, respectivament), administracions públiques (20,4%) i franquícies (35%), àmbit, aquest últim, en què el Banc ha estat reconegut com a referent. També s’ha ampliat el catàleg de productes, especialment els relacionats amb el negoci internacional, i s’han creat dues noves unitats de negoci específiques per als sectors agrari i turístic.

Segment de particulars

Els resultats de l’exercici han estat possibles gràcies a una oferta competitiva, la millora contínua de les capacitats i l’aposta per la notorietat.

Per quart any consecutiu s’aconsegueix incrementar la base de clients, concretament en 347.424 nous clients, cosa que deixa la base de clients formada en un 82,8% per rendes mitjanes. S’han experimentat creixements notables en préstecs habitatge (69,3%), facturació de targetes (24%), préstecs al consum (69,5%) i saldos i quota de mercats en fons d’inversió (3.595,8 milions i 5,1%, respectivament). A més a més, la base de clients del segment estrangers va créixer un 32%. Mitjançant campanyes i accions concretes, s’ha aconseguit posicionar el Banc com a entitat de referència en comerços i particulars, i s’ha creat Sabadell eBorsa, un producte específic per aproximar el producte de valors al segment retail.

Marques comercials

Les diferents marques comercials del Banc, distribuïdes territorialment per respectar el pes històric, social i de prestigi de les entitats integrades els últims anys, han continuat millorant les xifres de marge de negoci i de nous clients, tant en empreses com en particulars; també han incrementat quotes de mercat, i s’ha aconseguit el lideratge en diversos segments de negoci. Totes les marques han tingut una funció social i cultural més que destacable en els seus territoris d’influència gràcies a accions de patrocini, mecenatge i de responsabilitat social corporativa.

Les fites assolides per les altres marques comercials del Banc durant el 2014 han estat:

SabadellHerrero

  • Increment interanual dels saldos d’inversió del 3,5% i creixement de la base de clients d’empresa i particulars en 2.905 i 17.866, respectivament.
  • Es consolida com a entitat de referència en finançament ICO a Astúries i Lleó i com l’entitat amb més qualitat de servei en el seu àmbit territorial.

SabadellGallego

  • Ha finalitzat amb èxit la integració operativa i comercial de les xarxes preexistents de Banc Sabadell i Banco Gallego. Això ha repercutit de manera positiva en la captació de 5.176 empreses i 16.057 particulars, en l’increment interanual d’inversió creditícia i en la millora dels índexs de qualitat de servei al client.

SabadellGuipuzcoano

  • Un any més ha aconseguit una ràtio de morositat excepcionalment baixa, que s’ha situat en un meritori 6,1%.
  • Ha augmentat la base de clients particulars en el 7,5% i manté robustes quotes de mercat en empreses (32,1% en pimes i 71,1% en grans empreses).
  • La inversió creditícia ha crescut el 3,1% respecte al 2013.

SabadellCAM

  • S’han captat més de 94.000 nous clients i ha crescut un 17% la formalització d’hipoteques.
  • Ha protagonitzat el 43% de les vendes de la filial immobiliària a Espanya i ha reforçat la seva posició de referència en el segment de finançament ICO a pimes i mitjanes empreses.

BStartup

Com a novetat per a aquest exercici de 2014 convé destacar l’activitat comercial en el segment d’emprenedors portada a terme per la nova Direcció d’Emprenedoria, que s’ha desenvolupat principalment en el marc del programa BStartup. Aquest programa té com a objectiu posicionar Banc Sabadell com el banc que dóna suport més a les empreses que comencen, amb un interès especial en les startups del sector digital i tecnològic, pel seu elevat potencial d’escalabilitat. En el marc del programa BStartup, la Direcció d’Emprenedoria ha invertit en nou empreses i ha aconseguit una notorietat rellevant en el sector, amb la qual cosa s’han generat 28,5 milions d’euros de negoci directe.

Col·lectius professionals i xarxa d’agents

Durant l’any 2014 s’han signat 2.285 convenis, que han aportat 18.350 milions d’euros. D’altra banda, la xarxa d’agents ha gestionat volums per valor de 6.000 milions d’euros.

Bancassegurances

Al tancament de l’exercici de 2014, el volum total de saldos gestionats en assegurances i plans de pensions arriba als 11.840,9 milions d’euros, i el total de primes d’assegurances meritades (vida i no-vida) és de 256,3 milions. El negoci d’assegurances i pensions del Grup ha generat per a aquest un benefici net total de 241,5 milions d’euros.

Com a conseqüència dels acords de bancassegurances heretats de les entitats bancàries absorbides, el Banc ha continuat el 2014 el procés de reordenació d’aquests mitjançant diverses transaccions (adquisició del control de Banco Gallego Vida y Pensiones i subscripció d’un acord amb la companyia d’assegurances Zurich, pel qual estenia a tota la xarxa d’oficines de Banc Sabadell a Espanya l’exclusivitat en assegurances i pensions de les companyies conjuntes en joint venture), i ha dut a terme altres operacions rellevants (subscripció amb SCOR d’un contracte de reassegurança sobre la cartera d’assegurances de vida-risc individual a través de Mediterráneo Vida).

Després d’aquesta reestructuració, el negoci d’assegurances i pensions de Banc Sabadell s’estructura de la manera següent:

  • Sabadell Vida, Sabadell Pensiones i Sabadell Seguros Generales, en joint venture des de 2008 amb el grup assegurador Zurich.
  • Mediterráneo Vida i Banco Gallego Vida y Pensiones, entitats 100% propietat del Grup Banc Sabadell.
  • Sabadell Mediación, operador de bancassegurances vinculat, com a operador bancari vinculat.

Bancassegurances, un negoci clau en el pla Triple.