Distingits/ides accionistes,

Banc Sabadell ha tancat l’exercici de 2014, primer any de desenvolupament del pla de negoci Triple 2014-2016, amb un creixement dels beneficis, impulsats per la millora del marge d’interessos i la contenció de les despeses.

L’any 2014 ha transcorregut en un entorn macroeconòmic i financer més favorable, en què el Banc Central Europeu ha tingut més protagonisme, tant per la seva missió de procurar per l’estabilitat financera, en anunciar mesures d’expansió monetària materialitzades ja aquest any, com per l’entrada en funcionament del nou Sistema de Supervisió Europeu, que, juntament amb Basilea III, l’Autoritat Bancària Europea i el Mecanisme únic de Resolució, configuren el nou marc regulador i institucional del sistema financer de la zona euro. La posada en marxa d’aquest Mecanisme únic de Supervisió i les mesures d’expansió monetària, consistents en compres massives de deute públic dels països de l’àrea euro i en la concessió de línies de finançament a les institucions bancàries en funció de la seva disponibilitat de crèdit, han conduït a una relaxació de les condicions financeres del mercat i a una baixa continuada dels tipus d’interès fins a nivells desconeguts anteriorment. Tot això també ha contribuït a reduir els diferencials de risc de país, cosa que ha disminuït substancialment la fragmentació dels mercats que s’havia viscut en anys anteriors.

A aquestes condicions internes de la zona euro, s’hi ha afegit l’impuls exogen favorable addicional dels preus més baixos de l’energia i l’enfortiment del dòlar, la qual cosa afavoreix les exportacions. Aquesta recuperació s’ha materialitzat i tot fa pensar que es consolidarà aquest any 2015 i el pròxim, de manera que es crearà un entorn d’expectatives positives, només enterbolides pels riscos del deute grec en el context europeu i pels factors de risc geopolític, que estan assolint nivells de més gravetat, com ara el conflicte d’Ucraïna i les guerres relacionades amb l’islamisme radical.

En l’entorn més proper, l’economia espanyola ha consolidat la seva recuperació impulsada per les condicions més favorables de finançament i per la resolució dels problemes principals del sector financer.

Per a Banc Sabadell, l’exercici de 2014 ha estat caracteritzat per un important esforç de gestió que ha permès millorar substancialment la rendibilitat fins a aconseguir un benefici net de 371,7 milions d’euros i, alhora, s’ha progressat en el procés de sanejament del balanç i de venda de propietats adquirides a conseqüència de la crisi immobiliària.

Banc Sabadell ha afrontat també satisfactòriament, durant aquest exercici, el repte dels exàmens europeus previs a la integració en el nou Sistema de Supervisió Europeu. Aquestes proves van consistir, en primer lloc, en una anàlisi dels estats comptables, denominada Asset Quality Review. Entre tots els bancs europeus examinats, únicament quinze entitats no van ser objecte de cap ajust. Banc Sabadell en va ser un i, a més a més, va ser l’únic banc espanyol en aquest grup. La segona part de l’examen va consistir en una validació de la suficiència de capital del Banc davant d’uns escenaris d’estrès, que incloïa les condicions més adverses. Sens dubte, l’ampliació de capital feta el setembre de 2013 va ser el reforç necessari per sostenir la nova dimensió del Banc, adquirida durant la consolidació bancària del període de crisi i, al mateix temps, per enfortir les ràtios requerides pels reguladors i pel mercat.

La fermesa de la gestió activa de capital i de liquiditat de Banc Sabadell ha quedat confirmada per aquests exercicis d’avaluació bancària, cosa que li confereix autoritat davant dels reptes de futur que caldrà afrontar. La ràtio de core capital o CE Tier1 de Banc Sabadell era de l’11,7% en tancar l’exercici de 2014.

L’exercici de 2014 ha estat el primer any en què s’ha evidenciat el camí de resultats que seguirà el Banc en els anys d’execució del pla Triple, basat en l’increment dels volums de negoci i en la millora dels marges, amb l’objectiu de tornar a la rendibilitat normalitzada dins del nostre entorn de tipus d’interès i apetència de riscos actuals. Al llarg dels quatre trimestres de l’exercici, i fruit de la gestió activa dels diferencials de clients, el marge d’interessos ha crescut de manera sostinguda fins a arribar als 2.259,7 milions d’euros, fet que implica un creixement del 24,5% respecte a l’exercici anterior.

Les polítiques aplicades de contenció de costos de personal i administratius, que s’han produït en un context de materialització de les sinergies produïdes en els processos d’integració, han permès reduir les despeses d’explotació un 4,4% en relació amb l’any anterior, a perímetre constant.

La inversió creditícia bruta, sense adquisició temporal d’actius, tot i que en termes interanuals ha presentat una reducció del 2,8% i va tancar l’exercici amb un saldo de 121.140,8 milions d’euros, ha donat signes de reactivació de la demanda de crèdit, especialment l’últim trimestre de 2014. La nova producció de crèdit, el ritme en la captació de nous recursos de clients i la contractació de productes amb més valor afegit reflecteixen increments notables tant entre els particulars com entre les empreses.

D’altra banda, la gestió intensiva del risc i les vendes d’immobles, que superen en un 10,3% els objectius de vendes previstos per al primer any del pla Triple, han sustentat la contínua reducció dels actius problemàtics. Durant tot l’exercici, i per primera vegada des que es va iniciar la crisi, l’entrada d’actius problemàtics s’ha anat reduint trimestre rere trimestre, de manera que s’ha accelerat la millora de la taxa de morositat. La cobertura sobre el total d’actius dubtosos s’ha mantingut per sobre del 50%.

L’exercici de 2014 ha estat el primer d’un pla triennal destinat també a canviar el perfil de l’entitat, pel desenvolupament de les línies estratègiques que constituiran a mitjà termini l’essència del desenvolupament futur del Banc, després del procés de consolidació i resolució d’entitats financeres a Espanya: l’evolució del nostre model de negoci de banca de relació i proximitat en el nou context tecnològic i la internacionalització.

Constitueix un dels pilars essencials del pla Triple la transformació interna dels sistemes de treball i de relació amb els clients, juntament amb la preparació del Banc per afrontar el repte de la competència digital, aprofitant la informació acumulada a les nostres bases de dades per poder donar un servei més ampli i millor i satisfer les necessitats de la nostra clientela en diferents àmbits de la seva vida professional o empresarial.

Aquests últims anys, una part important dels recursos tècnics s’ha dedicat als processos d’integració, però també a configurar al Banc una base de talent que permeti en el futur anar desenvolupant el nostre negoci sobre la base d’oportunitat, així com a dotar-lo de les capacitats necessàries per afrontar les amenaces que s’albiren a conseqüència del canvi d’hàbits dels clients en un entorn d’informació digitalitzada.

Finalment, la internacionalització és l’altre pilar, bàsic i molt rellevant en el futur del Banc, del Pla Triple. La configuració com a banc internacional constitueix una determinació estratègica per aconseguir tenir els riscos més compensats i s’estableixen, alhora, projectes paral·lels en què la capacitat de gestió de l’entitat pugui aportar valor. Les integracions de bancs realitzades els últims anys permeten tenir un projecte de posada en valor de la nova dimensió adquirida a Espanya, però al mateix temps han creat un avantatge competitiu com a conseqüència de l’experiència tecnològica adquirida pels nostres equips, capaç d’afegir valor a projectes fora de les nostres fronteres. Les integracions dutes a terme als Estats Units en donen fe.

El 2014 s’ha iniciat el desenvolupament d’un nou negoci financer a Mèxic, dirigit a la banca corporativa i al finançament estructurat. Es tracta d’un mercat amb potencial de creixement, en què el Banc ha estat present des de 1991 amb una oficina de representació a la capital. En aquest moment, constitueix un focus addicional en l’estratègia d’internacionalització, a través de la diversificació del negoci i l’expansió per països llatinoamericans coneguts ja per Banc Sabadell.

Ja en l’exercici de 2015 s’ha formalitzat, durant el mes d’abril, una oferta pública per adquirir la totalitat de les accions de TSB Banking Group plc (TSB), un dels bancs emergents més importants al Regne Unit. L’operació de TSB marca una fita important en la història del Banc. És un banc europeu, situat fora de la zona euro, amb un enfocament adreçat a detallistes i petits negocis que està alineat amb el coneixement i l’experiència de Banc Sabadell. L’oferta compta amb la recomanació als seus accionistes de l’acceptació d’aquesta oferta per part del Consell d’Administració de l’entitat. L’operació es troba en procés d’oferta pública i d’autorització per part de les autoritats competents.

El conjunt d’actuacions de Banc Sabadell continuaran regides pels principis de transparència i rectitud, que constitueixen la base de la nostra reputació, una part essencial de la cultura d’empresa del nostre Grup i valors distintius del desenvolupament del negoci. Sota la premissa dels nostres valors i principis ètics, Banc Sabadell continuarà treballant per construir un futur que garanteixi un correcte impacte en la societat.

L’informe anual conté informació financera i detallada de l’evolució dels negocis i els resultats de Banc Sabadell, així com del model de negoci, la gestió del risc i l’estratègia del Grup. La contribució diària, la dedicació i la professionalitat de tots els empleats i empleades de Banc Sabadell han estat clau per construir la que avui és una de les entitats financeres de referència a Espanya, i així mateix són prioritàries per continuar avançant en la consecució dels nostres objectius.

Banc Sabadell afronta l’exercici de 2015 centrat a materialitzar l’execució del Pla Triple 2014-2016 i a mantenir alhora els alts nivells de qualitat de servei que sempre l’han caracteritzat.


Josep Oliu Creus
President

Josep Oliu Creus