Responsabilitat Social Corporativa

Banc Sabadell desenvolupa el seu negoci de manera transparent i ètica. En el context actual, l’entitat procura respondre a les preocupacions de la societat, assumint el seu rol com a motor econòmic i garantint un impacte correcte en la societat i el medi ambient. Totes i cada una de les persones que integren l’organització són les que, amb professionalitat i rigor, participen en el procés de transformació empresarial i contribueixen a millorar la competitivitat de l’empresa, respectant els principis i les polítiques de responsabilitat social corporativa.

Pla director de RSC

El 2013, el Banc va aprovar un Pla director de responsabilitat social corporativa, que reafirma els valors i els principis ètics d’actuació de l’entitat en un moment en què cal evidenciar el compromís per mantenir la confiança i la credibilitat per part dels nostres grups d’interès. El pla s’articula en cinc línies d’actuació: banca responsable, empresa saludable, sostenibilitat ambiental, valor compartit i cultura de RSC, que de manera transversal reforça la importància de l’ètica professional.

El 2014, el Banc ha començat a desenvolupar els programes que responen a les línies d’actuació del seu Pla director de RSC. La línia d’actuació d’empresa saludable s’explica dins de l’apartat d’equip humà en principals grups d’interès.

Banca responsable
Compromís amb l’ètica empresarial
Per a Banc Sabadell és prioritari vetllar per un estricte compliment de la normativa legal i també de les polítiques, les normes internes i els codis de conducta que garanteixen un comportament ètic i responsable a tota l’organització. Per això disposa de diverses eines que es despleguen en tota l’organització i arriben a tota l’activitat del Grup.

  • Codi de conducta: d’aplicació general a totes les persones que formen part directa del Grup, ja sigui a través d’un vincle laboral o formant part dels seus òrgans de govern.
  • Reglament intern de conducta en l’àmbit del mercat de valors.
  • Codi de conducta per a proveïdors.
  • Política d’ètica i drets humans.
  • Política de responsabilitat social corporativa.
  • Polítiques en relació amb els grups d’interès (accionistes i inversors, clients, proveïdors, recursos humans, medi ambient i acció social).
  • Pla d’igualtat efectiva entre dones i homes a Banc Sabadell.
  • Codi d’ús de les xarxes socials.
  • Adhesió a Autocontrol (Associació per a l’Autoregulació de la Comunicació Comercial).
  • Adhesió al Codi de Bones Pràctiques Bancàries.

El Banc té constituït un Comitè d’ètica Corporativa, compost per un president i cinc vocals, tots ells designats pel Consell d’Administració, que assessora el mateix consell en l’adopció de polítiques de RSC. A més a més, tota la plantilla es pot adreçar de manera confidencial al Comitè d’ètica Corporativa, a través d’una adreça de correu electrònic, per a qualsevol qüestió relativa a l’exercici de l’ètica empresarial a l’organització.

Compromís amb la societat
Banc Sabadell assumeix una funció en la societat i participa en la generació d’ocupació i en el finançament a persones i projectes empresarials. Tot això contribueix a crear riquesa a l’economia espanyola en un marc de creixement sostenible. El 2014, Banc Sabadell ha mantingut 17.529 ocupacions directes i ha dedicat més de 1.202 milions d’euros a salaris i cotitzacions. S’han contractat béns i serveis per valor de 2.037 milions d’euros (T8).

Gestió social de l’habitatge
Durant l’any 2014, el Banc ha reiterat el seu compromís amb el Codi de Bones Pràctiques Bancàries per limitar els efectes de l’endeutament i facilitar la recuperació dels deutors en risc d’exclusió social. En aquest marc, el Banc va subscriure les modificacions del conveni del Fons Social de l’Habitatge que preveien l’ampliació dels criteris d’accés als habitatges del Fons Social i la possibilitat d’incloure en el perímetre del fons els lloguers socials formalitzats amb els procedents de dacions o adjudicacions.

També ha establert mesures per evitar que els que es troben en risc d’exclusió social perdin el seu habitatge habitual.

En cas d’impagament del préstec hipotecari, el Banc busca possibles solucions amb el client amb l’objectiu d’ajudar-lo a afrontar dificultats transitòries i evitar l’execució del préstec hipotecari. En la mesura que pugui, el Banc proposa al client adaptar les condicions del préstec hipotecari a la seva capacitat de pagament. Es realitzen ampliacions de terminis, s’estableixen períodes de carència o revisions del tipus d’interès. D’altra banda, s’han efectuat 2.706 dacions en pagament com a forma de cancel·lació del deute per un import de 460 milions d’euros.

En els casos de procediment d’execució hipotecària, el Banc no duu a terme cap llançament forçós. El 84% dels lliuraments judicials d’habitatges van afectar immobles ja desocupats. A la resta i en els casos de famílies en risc d’exclusió social, el Banc estudia amb els ocupants la solució més adequada a fi d’evitar el llançament forçós. El Banc ofereix al client la possibilitat de continuar en el seu habitatge o en un altre, pagant un lloguer social.

S’ha reforçat el compromís amb el conveni del Fons Social de l’Habitatge incrementant el parc d’habitatges cedits de 260 a 400, amb la qual cosa s’ha donat cobertura a 286 municipis diferents de tot el territori nacional, i es va tancar l’any amb una ocupació del 84%.

  2014 2013
Valor econòmic directe creat (en milers d’euros) 5.037.474 4.020.687
Vendes netes més ingressos procedents d’inversions finan- ceres i venda d’actius (inclou marge brut més plusvàlues per venda d’actius) 5.037.474 4.020.687
Valor econòmic directe distribuït (en milers d’euros) 3.448.361 2.567.217
Pagaments a proveïdors 2.036.626 1.267.452
Despeses de personal (inclou contribucions socials) 1.202.604 1.135.175
Impostos de societats i tributs (*) 209.131 160.260
Inversió en acció social i cultural 5.492 4.330
Valor econòmic retingut (en milers d’euros) 1.589.113 1.453.470
 
Altres dades rellevants
Clients (en milions) 6,4 6,5
Accionistes 231.481 262.589
Oficines nacionals 2.267 2.418
Empleats 17.529 18.077
(*) L’exercici de 2013 està reexpressat en virtut de l’aplicació anticipada de la CINIIF 21.

T8

A més a més, el Banc ha cedit 92 immobles a 49 institucions i fundacions diferents sense ànim de lucre i orientades a donar suport i servei als col·lectius socials més desfavorits.

El Grup Banc Sabadell té 3.494 habitatges de lloguer social per a clients amb dificultats econòmiques que provenen d’un procediment d’execució hipotecària, d’una dació en pagament o d’una situació d’ocupació irregular.

Es mantenen canals de comunicació habituals amb mediadors institucionals o socials (Càritas, ICAV, Ofideute, serveis socials locals, etc.), amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i administracions públiques. Banc Sabadell forma part de la taula de desnonaments creada pel Govern de la Generalitat a instàncies del Parlament de Catalunya.

Transparència amb la clientela
Un dels programes d’actuació en matèria de banca responsable és el de transparència amb els clients.

A més a més, el Banc està adherit a Autocontrol (Associació per a l’Autoregulació de la Comunicació Comercial) des de 2010, de manera que assumeix el compromís d’oferir una publicitat responsable que garanteix l’ajust d’informació, contractació i característiques operatives a la normativa legal vigent.

Educació financera
Un altre dels programes del Banc en matèria de banca responsable és el de l’educació financera. Banc Sabadell es va adherir el 2011 al conveni subscrit entre l’AEB, la CNMV i el Banc d’Espanya per al desenvolupament d’actuacions en el marc del Pla Nacional d’Educació financera, amb l’objectiu de millorar la cultura financera dels ciutadans.

Banc Sabadell també ha desenvolupat altres iniciatives en matèria d’educació financera per als més petits (al portal web http://paraquesirveeldinero.com/), per als joves en edat escolar (professionals en actiu i jubilats del Grup estan participant com a voluntaris en un projecte pioner a Espanya d’Educació Financera a les Escoles de Catalunya, EFEC, liderat per l’Institut d’Estudis Financers), per ajudar a gestionar l’economia domèstica (eina en línia Finances Personals a BS Online) i per a pimes (amb el programa Exportar per Créixer s’ofereixen al teixit empresarial diversos mecanismes i eines per al suport al comerç exterior).

Amb l’objectiu de generar reflexió, Banc Sabadell va llançar el 2013 la campanya “Quant temps viurem?”, que gira al voltant de quatre conferències íntegres (que es poden veure a www.bancsabadell.com/futur), en què quatre científics de prestigi reconegut responen aquesta pregunta. Els científics exposen els motius pels quals l’esperança de vida dels espanyols s’incrementarà de manera notable en el futur, i, davant aquest escenari, Banc Sabadell convida l’espectador a reflexionar sobre la necessitat de tenir un pla d’estalvi per a la jubilació.

Sostenibilitat ambiental
Tenim cura del futur, també en termes de sostenibilitat. Per això, Banc Sabadell disposa d’una política ambiental i promou el compromís global amb el medi ambient. La política ambiental del Banc és minimitzar els possibles impactes ambientals derivats de processos, instal·lacions i serveis, gestionar adequadament els riscos i les oportunitats ambientals inherents al negoci, i promoure el compromís global. El Banc està adherit a diverses iniciatives globals entre les quals consta la seva adhesió als Principis de l’Equador i al Carbon Disclosure Project (CDP).

Banc Sabadell impulsa el desenvolupament d’un model energètic més sostenible a través de la inversió directa i el finançament de projectes d’energia renovable (finançament a què ha destinat 141 milions d’euros el 2014), invertint en el capital de projectes de generació energètica mitjançant fonts renovables i assessorant en projectes d’aquest tipus. També participa com a ponent en els principals fòrums del país: Associació Eòlica Espanyola, Associació de Productes d’Energies Renovables, etc.

L’entitat disposa d’un sistema de gestió ambiental (SGA) implantat el 2006 seguint l’estàndard mundial ISO 14001:2004 i certificat en sis seus corporatives. Pel que fa a la formació i sensibilització ambiental, tota la plantilla té a disposició seva un curs de formació en línia, que han fet de manera obligatòria els empleats de les seus corporatives certificades sota la norma ISO 14001. També disposen de la guia virtual Connecta’t al medi ambient, en què els empleats poden trobar informació àgil sobre la seva petjada ecològica corporativa, el consum de recursos o la gestió de residus a l’oficina i el centre corporatiu.

Finalment, el Banc fa partícips tots els seus proveïdors de la política ambiental del Grup i incorpora la responsabilitat ambiental i social en la seva cadena de subministrament mitjançant diferents mecanismes. El contracte bàsic de Banc Sabadell amb proveïdors inclou clàusules ambientals, de respecte als drets humans i als deu principis del Pacte Mundial, així com l’acceptació del codi de conducta per a proveïdors.

Valor compartit
Creació de valor compartit i acció social i cultural Banc Sabadell dóna suport al talent i al potencial transformador de les persones atorgant reconeixements com ara el Premi UPF Emprèn a la iniciativa empresarial de joves estudiants, l’Imagine Cultura Barcelona i el Premi ESADE Alumni& Banc Sabadell a la Millor Start-up.

Banc Sabadell també potencia i treballa per canalitzar la capacitat innovadora d’empleats, clients i consumidors i aportar valor a la societat en el seu conjunt. En aquest sentit, cal destacar el programa d’alt rendiment BStartup 10, destinat a joves empreses digitals espanyoles amb un gran potencial, en què s’han invertit 100.000 euros en cada una de les deu startups amb l’objectiu de potenciarne el creixement i la internacionalització; l’organització de la primera hackathon sobre banca digital, en què el projecte guanyador, Wallabe, tracta d’un nou concepte de banca que engloba el social banking i el social cash, i el manteniment de canals perquè clients i empleats facin arribar les seves idees.

La política d’acció social i cultural de Banc Sabadell se sustenta en el compromís del Grup amb el desenvolupament social i amb la voluntat de creació de valor. Banc Sabadell porta a terme accions en aquest camp a través de la col·laboració amb la Fundació Banc Sabadell. En aquest sentit, la fundació ha concedit diversos reconeixements com ara el Premi SabadellHerrero a la Investigació Econòmica i el Premi Banc Sabadell a la Investigació Biomèdica.

Adhesió a iniciatives nacionals i internacionals

Aquests últims anys, l’exercici de la responsabilitat social corporativa a Banc Sabadell s’ha concretat en l’adhesió a iniciatives internacionals i en l’obtenció de premis i reconeixements.

  • Signant dels deu principis del Pacte mundial de les Nacions Unides en matèria de drets humans, treball, medi ambient i anticorrupció.
  • Signant dels Principis de l’Equador, que determinen la incorporació de criteris socials i ambientals en el finançament de grans projectes i en els préstecs corporatius.
  • Integració de la RSC en la pràctica empresarial seguint la guia ISO 26000.
  • Adhesió a la categoria de gestió d’actius dels Principis d’inversió responsable de Nacions Unides.
  • Adhesió al conveni subscrit entre l’AEB, la CNMV i el Banc d’Espanya per al desenvolupament d’actuacions en el marc del Pla Nacional d’Educació Financera.
  • Inclusió en els índexs sostenibles FTSE4Good i FTSE4Good IBEX, EuronextVigeo Europe 120 i EuronextVigeoEurozone 120.
  • Segell d’Or del model de l’European Foundation for Quality Management (EFQM).
  • Certificació ISO 9001 vigent per al 100% dels processos i per a les activitats del Grup financer a Espanya.
  • Signant del CarbonDisclosure Project (CDP) en matèria d’acció contra el canvi climàtic i del CDP WaterDisclosure. Banc Sabadell reporta públicament les seves emissions de CO2 des de 2009.

Es pot veure la informació i les dades de RSC al web del Banc, apartat RSC. (www.grupbancsabadell.com).