Gestió de la liquiditat i finançament

S’ha aconseguit una estructura de finançament equilibrada.

La font principal de finançament del Grup és la base de dipòsits a la clientela (principalment comptes a la vista i dipòsits a termini captats a través de la xarxa comercial), complementada amb el finançament via mercat interbancari i mercats de capitals, en què l’entitat manté vius diferents programes de finançament a curt i llarg termini amb l’objectiu d’assolir un nivell de diversificació adequat per tipus de producte, termini i inversor. A més d’aquestes fonts de finançament, Banc Sabadell manté un coixí de liquiditat en forma d’actius líquids per afrontar, si escau, situacions contingents de necessitats de liquiditat. El 31 de desembre de 2014, l’import de la primera línia de liquiditat era de 18.758 milions d’euros.

La tendència creixent en l’evolució de la base de dipòsits observada els darrers anys ha permès substituir finançament en mercat de capitals per dipòsits a la clientela, cosa que, d’una banda, ha redundat en un impacte positiu en el compte de resultats del Grup i, de l’altra, ha permès reduir la ràtio loan to deposits ajustada del Grup (LTD_ inversió creditícia neta ajustada pel finançament 2 subvencionat / finançament detallista) des d’un 122% al tancament de 2012 a 3 un 104% al tancament de 2014.

El detall de les principals fonts de finançament al tancament de 2014 es pot 5 veure en els gràfics G7 i G8.

Al tancament de 2014, el saldo viu de finançament en el mercat de capitals era de 23.085 milions d’euros, respecte d’un saldo de 26.063 milions al tancament de 2013.

El Banc té una estructura de finançament equilibrada amb el 16,5% al mercat majorista, la part més significativa del qual són cèdules hipotecàries, que representen el 62,4%, i manté un calendari de venciments còmode, amb 3.064 milions d’euros de venciments el 2015. L’any 2014, el saldo de recursos de clients al balanç es va mantenir estable, amb un moviment de saldos des de dipòsits a termini a comptes a la vista resultat de l’entorn de tipus d’interès baixos. Així mateix, l’entitat va participar en la subhasta de liquiditat del BCE a quatre anys amb objectiu específic (TLTRO) per un import de 5.500 milions d’euros, encara que durant l’any l’entitat ha reduït en 1.600 milions d’euros la posició amb el BCE (des de 8.800 milions d’euros el 2013 a 7.200 milions d’euros al tancament de l’exercici), fruit d’una gestió eficient de la liquiditat.

En relació amb el finançament en els mercats majoristes, l’entitat ha experimentat els últims anys, com la resta del sector, disminucions en els seus ràtings fets per les principals agències a causa del descens de la qualificació creditícia a Espanya. El 2014, les tres agències que van avaluar la qualitat creditícia de Banc Sabadell van ser Standard &Poor’s, Moody’s i DBRS. El mes de novembre, l’agència de qualificació creditícia Standard & Poor’s va incrementar el ràting a llarg termini de Banc Sabadell a +1 notch fins a BB+ (des de BB), i va mantenir el ràting a curt termini en B, resultat de la revisió del risc econòmic d’Espanya.

Estructura de finançament

G7 Estructura de finançament

1 Dipòsits 65,8%
2 Emissions retail 1,3%
3 Repos 6,2%
4 Finançament ICO 5,0%
5 Mercat majorista 16,5%
6 BCE 5,2%


Desglossament mercat majorista

G8 Desglossament mercat majorista

1 Cèdules hipotecàries 62,4%
2 Deute sènior 4,2%
3 Preferents + subordinades 4,0%
4 Pagarés ECP +
institucionals
9,1%
5 Titulitzacions 15,7%
6 Deute avalat 4,6%