Història 1

Cabecera Banc de Sabadell

Banc Sabadell, més de 140 anys d’història

Fundat el darrer dia del 1881 de forma cooperativa i obert al públic a partir del febrer del 1882, Banc Sabadell atresora una trajectòria de 140 anys assessorant i servint financerament les persones i les empreses.

 

Assolir aquesta fita és una oportunitat per recordar el camí fet. La història de Banc Sabadell és el relat de la posada en marxa d'un petit banc local a finals del segle XIX que amb el pas del temps ha esdevingut un grup bancari multinacional amb uns valors corporatius que han determinat la seva manera de ser i d'exercir l'ofici bancari.

 

La seva trajectòria ha estat modèlica i pionera en molts aspectes. El banc ha cobert un camí llarg i fructífer, en què ha encarat importants reptes empresarials, socials i econòmics, i que ha superat gràcies a la visió, la determinació, el pragmatisme i la professionalitat dels dirigents que ha tingut tots aquests anys, així com la labor, l'esforç, la dedicació i el compromís de totes les persones que hi han treballat des del primer dia, amb la convicció i la il·lusió de fer créixer un projecte que han sabut fer-se seu.

 

Les etapes claus

1881 - 1939


Fundació i primers anys

El 1881 un grup d'empresaris de la ciutat de Sabadell funda el Banc de Sabadell amb un capital de 10 milions de pessetes. Els primers anys es caracteritzen pel paper actiu del banc en el comerç de llanes i carbó, activitat que abandona a principis del segle XX per enfocar-se exclusivament als serveis financers. Els anys 20 i 30 es caracteritzen per la crisi econòmica, la inestabilitat política i els conflictes socials, dificultats que el banc supera gràcies a la bona governança sorgida de la crisi de confiança que l'entitat havia viscut el 1926.


A la imatge de l'esquerra, portada dels Estatuts Socials del banc el 1881. A la imatge de la dreta, la primera acció del banc el 1889. 

1940 - 1979


Expansió territorial

A la dècada dels anys 40, el banc orienta la seva activitat a estabilitzar la seva situació i a recuperar la normalitat després de la Guerra Civil. Anys més tard ja gaudeix d'un alt grau de confiança. La recuperació econòmica del país li permet anar creixent en operativa i capital social fins que, el 1965, obre la seva primera oficina fora de Sabadell, a Sant Cugat del Vallès. A partir de llavors les oficines del banc s'expandeixen per les poblacions properes i fins a Barcelona. Poc temps després obre la primera oficina a Madrid, i al final dels 70 s'inaugura la primera delegació internacional, a Londres.


A la imatge de l'esquerra, oficina a Sant Cugat del Vallès el 1965, la primera que va obrir fora de Sabadell. A la imatge de la dreta, oficina principal del banc a Sabadell el 1972. 

1980 - 1995


De banc local a grup empresarial

Les darreres dues dècades del segle XX es caracteritzen per dues palanques de transformació. D'una banda, la tecnologia, una aposta forta del banc que li permet consolidar la informatització dels processos i implantar el teleprocés de dades. De l'altra, la configuració com a grup empresarial gràcies a la creació d'empreses filials que responen a les necessitats d'especialització d'una xarxa comercial cada cop més extensa i internacionalitzada. A la dècada dels anys 90, es renova la imatge corporativa i neix "Banc Sabadell", sense la preposició "de", com a marca comercial.


 

A la dècada dels 80 i 90, Banc Sabadell dóna un salt tecnològic en els seus processos. 

1996 - 2007


El pas a banc cotitzat i les primeres adquisicions

El 1996 es formalitza la primera operació inorgànica de l'entitat amb la compra del grup NatWest España. El nou segle comença amb la compra del Banco Herrero i amb la sortida a borsa de l'entitat, que es materialitza el 18 d'abril de l'any 2001. El 2003 es formalitza la compra de Banco Atlántico, la qual cosa significa un increment de dimensió que converteix Banc Sabadell en una de les entitats destacades del mercat espanyol. El 2004, l'acció del banc entra a formar part de l'índex IBEX 35. El 2006 es materialitza la compra de Banco Urquijo, i el 2007 la del banc TransAtlantic Bank de Miami als Estats Units.


A la imatge de l'esquerra, signatura de la compra del grup Natwest España el 1996. A la imatge de la dreta, Banc Sabadell entra a l'IBEX 35 el 2004.

2008 - 2022

 

El salt a banc universal i diversificat geogràficament

Banc Sabadell es posiciona com a entitat compradora davant del procés de concentració bancària provocat per la gran crisi financera, que fa eclosió el 2008 amb la caiguda de Lehman Brothers. A Espanya adquireix Banco Guipuzcoano (2010), Banco CAM (2011), la xarxa d'oficines de Catalunya i Aragó de l'antiga Caixa Penedès (2012), Banco Gallego i el negoci a Espanya de Lloyds (2013). Complementàriament, el banc inicia un procés d'internacionalització ambiciós que es concreta amb la compra del banc britànic TSB l'any 2015 i amb la creació d'un banc a Mèxic el 2016. Durant aquests anys el banc es converteix en una de les entitats del sistema financer espanyol més gran, triplicant la seva mida, diversificant geogràficament el seu negoci i multiplicant per sis la seva base de clients; tot això salvaguardant la seva solvència i liquiditat. El 31 de desembre del 2021 Banc Sabadell compleix el seu 140è aniversari encarant el futur amb la mateixa empenta, il·lusió i ambició que aquell 31 de desembre de 1881.


A la imatge de l'esquerra, seu central de la CAM a Alacant, entitat que va integrar el 2011. A la imatge de la dreta, oficina de TSB, banc britànic que va comprar el 2015.

Arxiu Històric Banc Sabadel

L’Arxiu Històric Banc Sabadell (AHBS) es va constituir l’any 2005 per preservar, gestionar i difondre el patrimoni històric generat per l’entitat des del seu origen com a Banc Sabadell el 1881.

 

Gestionat per la Fundació Banc Sabadell, està dotat dels equipaments, recursos tècnics i humans propis d’un centre creat amb la voluntat de custodiar el fons documental del grup així com la documentació procedent de les entitats que el grup ha incorporat al llarg de la seva història.

 
 
 
 
 
 
 
 

Fons documental

 

 

L’AHBS té un fons especialitzat en documentació bancària així com també, en menor mesura, en documentació societària i patrimonial. El fons és d’especial interès per a totes aquelles persones que vulguin conèixer i estudiar la història econòmica catalana i espanyola de finals del segle XIX i del segle XX.

 
 

Una base de dades en creixement constant

 

 

Entre documentació d’arxiu i de biblioteca, l’AHBS disposa d’una base de dades de 57.000 registres, que constantment va creixent. Apart de l’arxiu del Banco de España, el de Banc Sabadell és dels pocs arxius històrics de banca oberts al públic i amb serveis per a investigadors.

 
 

Publicacions de l’AHBS

 

 

L’AHBS ha participat en la publicació de la "Guía de archivos históricos de la banca en España”, edició resultant de les trobades del Grup de Treball del Projecte de Recuperació d’Arxius Històrics de la banca a Espanya, impulsat pel Banco de España, División de Archivos y Gestión Documental.

 
 

Contacte

 

 

Correu electrònic: archivohistorico@bancsabadell.com

Telèfon: +34 649 612 212

 

Horari

De dilluns a dijous de 09.30 a 14.00 hores.

 

Direcció

Sector Industrial Llevant

Tramuntana, 34-40

08213 Polinyà (Barcelona)