Conferència del president Josep Oliu sobre les perspectives econòmiques de 2023 1

Cabecera Banc de Sabadell

[fwk-literal-es_ES-breadcrumb]

  • Inici
  • Conferència del president Josep Oliu sobre les perspectives econòmiques de 2023

Conferència del president Josep Oliu sobre les perspectives econòmiques de 2023

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, en la seva tradicional conferència anual a la Cambra de Comerç de Sabadell, ha avançat les perspectives econòmiques de 2023. Durant la intervenció, va analitzar l'evolució de l'economia tant a nivell global com a escala domèstica.

 

Josep Oliu va posar en valor que els governs europeus hagin anunciat mesures importants per protegir famílies i empreses per l'increment del preu de l'energia. Segons la seva opinió, al llarg del present exercici es podria obrir el debat sobre la necessitat d'un procés de consolidació fiscal, sense que això suposi retirar el suport als actors econòmics més vulnerables.

 

Pel que fa a Espanya, espera que es produeixi un lleuger creixement del PIB en línia amb el que marca el consens i el Banc d'Espanya. Per al president de Banc Sabadell, aquest creixement es fonamentarà per la reduïda exposició a Rússia, la continuïtat de les mesures fiscals de suport, la resiliència del mercat laboral, l'absència de desequilibris al mercat mobiliari, les inversions associades als fons Next Generation de la UE, els balanços sanejats de llars i empreses i per una menor sensibilitat dels agents privats als tipus d'interès.

 

També va remarcar que la situació fiscal i el risc sobirà cobraran protagonisme en el transcurs de l'any al nostre país i va expressar la necessitat de buscar una estratègia de sortida a l'actual política fiscal expansiva. Tot i això, Josep Oliu va expressar la seva confiança en la gestió dels fons Next Generation que des del seu punt de vista seran un dels motors de creixement d'Espanya en els pròxims anys a mesura que se solucionin els colls d'ampolla identificats i que han endarrerit la seva execució.

 

Pel que fa a la pujada de tipus d'interès, preveu que l'impacte en empreses i famílies sigui limitat. En el cas de les empreses, perquè el cost de finançament continua sent baix i en el de les famílies per diverses raons: l'estoc d'hipoteques a tipus fix és del 30%, la major part de les hipoteques a tipus variable es van concedir abans de la crisi financera, el mercat laboral mostra resiliència o els nivells d'endeutament a les llars encara són baixos.